Google Tag Managerin avulla voit hallita yhden tai useamman sivuston seurantaskriptejä keskitetyn hallintatyökalun alla.

Tag Manager on lähtökohtaisesti suunnattu vaativampaan ammattilaiskäyttöön

Verkkokauppiaille suositellaan Google Analyticsin Tehostettu verkkokaupan seuranta (Enhanced Ecommerce) -ominaisuutta, joka tarjoaa pääasiassa vastaavat edut verkkokaupan analytiikkaan.

Jos aiot ottaa Google Analytics -palvelun käyttöön Tag Managerin kautta, poista verkkokaupasta käytöstä Google Analytics -laajennus.

Tag Manager kannattaa ottaa käyttöön jos kaupassa on käytössä useita seurantapalveluja, joita halutaan esimerkiksi käyttää eri versioissa eri tavoilla.

Lue lisää Tag Managerista verkkosivuillamme ›

Tutustu myös Tag Managerin käyttöohjeisiin.

Hinnoittelu

Palvelun käyttö on maksutonta. Palvelusta on saatavilla myös maksullinen versio. Lue lisää tästä.

Asennus ja käyttöönotto

Laajennukset eivät ole käytettävissä MyCashflow Free -palvelupaketissa.

Käyttöönoton aluksi sinun on luotava itsellesi Tag Manager -tili:

1. Aloita kirjautumalla Google-tilillesi ja luomalla uusi Tag Manager -tili, jos et ole vielä tehnyt niin.
  2. Syötä yrityksen ja säilön tiedot sivulle.

Valitse säilön käyttöympäristöksi Web.

3. Paina Create-painiketta ja hyväksy palvelun käyttöehdot.

Nyt pääset Tag Managerin hallintaan, jossa sinulle esitetään ensimmäisenä Tag Managerin seurantakoodi. Jätä seurantakoodi huomiotta.

4. Kopioi Tag Manager -säilön tunnus (esim. GTM-K5TV4BV) sivun navigaatiopalkista.
  5. Mene MyCashflow'n hallinnan sivulle Tili > Laajennukset > Google Tag Manager.
  6. Liitä säilön tunnus laajennuksen asetuksiin ja tallenna asetukset.

Säilön tunnus määritetään versiokohtaisesti. Jos jätät tunnuksen pois joltain versiolta, Tag Manager ei ole käytössä kyseisessä versiossa.

Nyt Tag Manager on käytössä, ja voit alkaa lisätä uusia seurantatageja Tag Managerin hallintatyökalun kautta.

Lue Googlen ohjeissa lisää tagien hallinnasta ja katso tältä sivulta esimerkkejä yleisten seurantatagien lisäämisestä.

Esimerkkejä seurantaskriptien lisäämisestä Tag Managerin avulla

Alla käydään läpi joidenkin yleisten seurantapalvelujen lisääminen verkkokauppaan käyttämällä Google Tag Manageria.

Tag Managerin käyttö on suositeltavaaa aina kun verkkokaupassa on käytössä useampia seurantaskriptejä. Tag Managerin avulla skriptien hallinta ja lisääminen on vaivattomampaa, kuin teeman HTML-tiedostoja muokkaamalla.

Google Analytics

MyCashflow sisältää myös oman Google Analytics -laajennuksen, mutta palvelun käyttöönotto on mahdollista myös Tag Managerin avulla (ja suositeltavaa, jos verkkokaupassa on useita seurantaskriptejä).

Google Analyticsin käyttöönotto pitää sisällään seuraavat vaiheet:

• GA-seurantatunnuksen lisääminen Tag Manager -muuttujaan
  • Seurantatagin luominen
  • GA-seurantatunnuksen liittäminen seurantatagiin
  • Triggerin määrittäminen seurantatagille
  • Tehostetun verkkokaupan seurannan käyttöönotto (valinnainen)

Varmista ennen käyttöönottoa, että MyCashflow'n Google Analytics -laajennus ei ole käytössä verkkokaupan hallinnassa.

Alta löydät tarkat käyttöönottovaiheet:

1. Avaa käyttöönoton yhteydessä luomasi säilö Tag Managerin hallinnassa.
  2. Luo uusi muuttuja menemällä sivulle Muuttujat ja painamalla Uusi.

Valitse muuttujan tyypiksi Google Analyticsin asetukset.

3. Kopioi GA-seurantatunnus Google Analytics -tilisi hallinnasta sivulta Järjestelmänvalvoja > Seurantatiedot > Seurantakoodi.

Seurantatunnus on muotoa UA-12345678-1

4. Liitä seurantatunnus luomasi muuttujan asetuksiin Tag Managerin hallinnassa.
  5. Tallenna muuttuja.
Nyt Tag Manager -tililläsi on muuttuja, joka sisältää GA-seurantatunnuksen. Seuraavaksi sinun on luotava uusi seurantatagi ja liitettävä tunnus siihen:
  1. Avaa Tag Manager -säilö Tag Managerin hallinnassa.
  2. Luo uusi seurantatagi menemällä sivulle Tagit ja painamalla Uusi .

Valitse tagin tyypiksi Google Analytics – Universal Analytics.

3. Valitse Google Analyticsin asetukset -kentässä GA-seurantatunnuksen sisältävä muuttuja, jonka loit aiemmin.
  4. Tallenna seurantatagi.
  5. Luo lopuksi seurantatagille trigger, joka määrittää, missä tilanteessa seurantatagi lähettää tietoa Google Analyticsiin:

Valitse luomasi seurantatagin asetuksissa Triggerit > All Pages.

Nyt seurantatagi on käyttövalmis, mutta ei vielä julkaistu. Ennen julkaisua voit testata sitä käyttämällä Tag Managerin Esikatsele-toimintoa.

Kun olet valmis ottamaan seurantatagin käyttöön verkkokaupassa, paina sivun oikeassa yläkulmassa Lähetä-painiketta ja tämän jälkeen Julkaise-painiketta.

Google Analyticsin tehostetun verkkokaupan seuranta (enhanced ecommerce)

Jos haluat, voit ottaa Tag Managerin kautta käyttöön myös tehostetun verkkokaupan seurannan.

Jotkin tehostetun verkkokaupan seurannan ominaisuudet vaativat myös tuen verkkokaupan teemassa.

Lisää ensin Google Analyticsin perusseuranta verkkokauppaan Tag Managerin kautta (ks. edellinen kappale).

1. Varmista että verkkokaupan seuranta on käytössä Google Analytics -tililläsi.
  2. Avaa Tag Managerin hallinnassa muuttuja, jonka asetuksiin lisäsit GA-seurantatunnuksen.
  3. Valitse Lisää asetuksia > Verkkokauppa > Ota käyttöön tehostetun verkkokaupan ominaisuudet.
  4. Valitse myös Käytä tietokerrosta.
  5. Tallenna muuttuja.

Nyt verkkokaupassa on käytössä Google Analyticsin tehostetun verkkokaupan seuranta.

Usean Google Analytics -tilin käyttäminen eri versioissa

Joissain tapauksissa kaupan eri versioissa voi olla syytä käyttää eri Google Analytics -tilejä tai poistaa Analytics käytöstä joistakin versioista.

Tämä prosessi toimii myös esimerkiksi Facebook-pikselien ja muiden vastaavien seurantapalvelujen kohdalla.

1. Luo jokaiselle eri Google Analytics -seurantatunnukselle oma Vakio-tyyppinen muuttuja:

Syötä arvoksi Analytics-seurantatunnus.

2. Varmista että sisäinen Page Hostname -muuttuja on käytössä.
Seuraavaksi voit määrittää ehdot eri tilien käyttämiselle verkkotunnuksen perusteella:
  1. Luo uusi Muunnostaulukko-tyyppinen muuttuja esimerkiksi nimellä GA_ID.
    • Lisää taulukkoon uusi rivi jokaiselle verkkotunnukselle, jossa on käytettävä eri Google Analytics -tiliä.
    • Määritä muuttujan syötemuuttujaksi {{Page Hostname}}.
    • Määritä jokaisen rivin syötteeksi verkkotunnus muodossa www.example.com
    • Valitse jokaisen rivin tulokseksi jokin aiemmin luomistasi Google Analytics -muuttujista.

Nyt muunnostaulukko valitsee verkkotunnuksen perusteella tarvittavan GA-seurantatilin käyttöön kävijälle.

Seuraavana muutostaulukko liitetään Google Analyticsin asetuksiin ja luodaan uusi seurantatagi, jossa asetukset ovat käytössä:

1. Lisää uusi Google Analyticsin asetukset -tyyppinen muuttuja esimerkiksi nimellä GA_SETTINGS.

Valitse muuttujan seurantatunnukseksi luomasi GA_ID-muunnostaulukko.

2. Luo uusi Google Analytics: Universal Analytics -tyyppinen seurantatagi.

Valitse tagin Google Analyticsin asetukset -kentässä luomasi GA_SETTINGS-muuttuja.

Adservice-remarketing

Tässä esimerkissä käydään läpi Adservicen HTML-seurantaskriptin lisääminen verkkokauppaan. Tämän ohjeen avulla voit lisätä verkkokauppaan monia muitakin yleisiä seurantaskriptejä (esim. Sanoman remarketing-tagit).

1. Avaa käyttöönoton yhteydessä luomasi säilö Tag Managerin hallinnassa.
  2. Luo uusi seurantatagi menemällä sivulle Tagit ja painamalla Uusi .

Valitse tagin tyypiksi Muokattu HTML.

3. Liitä tagin tekstikenttään Adservicen seurantaskripti.
  4. Valitse Triggerin määritys > All Pages.
  5. Tallenna seurantatagi.

Nyt verkkokaupan jokaisella sivulla ladataan Adservicen seurantaskripti.

Seuraavaksi lisätään verkkokauppaan myös Adservicen konversioseuranta, joka suoritetaan vain asiakkaan vahvistettua tilauksen:

Adservice-konversioseuranta

Tässä esimerkissä lisätään verkkokauppaan Adservce-konversioseurantaskripti, joka tarkkailee loppuun asti suoritettuja tilauksia.

Esimerkissä käytetään Googlen tietokerrosmuuttujia, joiden avulla Adservicelle välitetään tilauksen tietoja (esimerkiksi summa, tilausnumero, valuutta, jne.).

Aluksi poimitaan seurantapalvelun tarvitsemat tiedot Google-tietokerroksesta Tag Manager -muuttujiin:
  1. Luo uusi muuttuja menemällä sivulle Muuttujat ja painamalla Uusi.

Valitse muuttujan tyypiksi Tietokerroksen muuttuja.

Muuttujan nimessä kannattaa tehdä selväksi, että kyseessä on tietokerrosmuuttuja. Esimerkiksi dl – OrderTotal

2. Kirjoita Tietokerroksen muuttujan nimi -kenttään halutun tietokerrosmuuttujan nimi (esim. OrderTotal sisältää tilauksen loppusumman).
  3. Tallenna muuttuja.

Luo oma muuttuja kaikille seurantapalvelun tarvitsemille tiedoille.

Kun tarvittavat muuttujat on määritetty, luodaan uusi seurantatagi konversioseurantaa varten:

1. Luo uusi seurantatagi menemällä sivulle Tagit ja painamalla Uusi .

Valitse tagin tyypiksi Muokattu HTML.

2. Liitä tagin tekstikenttään Adservicen seurantaskripti.
  3. Syötä aiemmassa osiossa luomasi tietokerrosmuuttujat seurantaskriptille kirjoittamalla ne oikeaan kohtaan skriptissä.

Muuttujat syötetään kirjoittamalla niiden nimi tuplakaarisulkeissa skriptin joukkoon. Esim. {{dl - OrderTotal}}

4. Määritä trigger tilausvahvistussivun lataukselle:
    1. Valitse seurantatagin tiedoissa Triggerin määritys > Sivun näyttökerta.
    2. Valitse Jotkin näyttökerrat.
    3. Aseta triggerin käynnistysasetuksiksi Page URL > sisältää > /checkout/thanks.
    4. Tallenna trigger.
  5. Tallenna seurantatagi.

Nyt seurantatagi on käyttövalmis, mutta ei vielä julkaistu. Ennen julkaisua voit testata sitä käyttämällä Tag Managerin Esikatsele-toimintoa.

Kun olet valmis ottamaan seurantatagin käyttöön verkkokaupassa, paina sivun oikeassa yläkulmassa Lähetä-painiketta ja tämän jälkeen Julkaise-painiketta.

MyCashflow'n tietokerros (data layer)

MyCashflow'n tietokerrostoteutus pitää sisällään seuraavat tiedot, jotka lähetetään Tag Managerille sivunlatauksen yhteydessä:

Yleiset ja kaupan tiedot

• Sivun tyyppi (esim. tuote, tuoteryhmä, jne.) (CurrentPageType)
    • Jos ollaan hakusivulla, lähetetään lisäksi käytetty hakusana.
  • Sivun osoite (CanonicalUrl)
  • Kaupan osoite (ShopUrl)
  • Version kieli (ShopLanguage)

Asiakastiedot

• Asiakkaan sähköpostiosoite (CustomerEmail)
  • Asiakkaan koko nimi (CustomerName)
  • Asiakkaan etu- ja sukunimet (CustomerFirstName, CustomerLastName)
  • Asiakkaan yritys (CustomerCompany)
  • Asiakkaan puhelinnumero (CustomerPhone)
  • Asiakkaan postinumero (CustomerZip)
  • Asiakkaan kaupunki (CustomerCity)
  • Asiakkaan maa (CustomerCountry)
  • Asiakkaan ID (UserId)

Tuotteet

• Tuotteen ID (ProductID)
  • Tuotteen hinta (ProductPrice)
  • Tuotteen nimi (ProductName)
  • Tuotteen oletustuoteryhmän nimi (ProductCategoryName)
  • Tieto siitä, millä tuotelistoilla tuote on näytetty (ecommerce.detail.impressions.list)
    • Tuotelistat nimetään Interface-tagien mukaan, jolla ne on tulostettu kaupan teemassa.

Ostoskorin tiedot

Ostoskorin tiedot ovat saatavilla vain kassasivuilla.

• Ostoskorin loppusumma (CartTotal)
  • Ostoskorin alennukset (CartDiscounts)
  • Ostoskorin toimituskulut (CartShippingCosts)
    • Ensimmäisen saatavilla olevan toimitustavan perusteella, jos asiakas ei ole valinnut kassalla toimitustapaa.
  • Ostoskorin maksukulut (CartPaymentCosts)
  • Ostoskorin tuotteiden määrä (CartTotalItems)
  • Ostoskorin sisältämät tuotteet (ecommerce.products)

Tilauksen tiedot

• Tilausnumero (OrderNumber)
  • Tilauksen loppusumma (OrderTotal)
  • Tilauksen veron määrä (OrderTax)
  • Tilauksen veroton loppusumma (OrderWithoutTax)
  • Tilauksen alennukset (OrderDiscount)
  • Tilauksen valuutta (OrderCurrency)
  • Tilauksella käytetty alennuskuponki (OrderCouponCode)
  • Tilattujen tuotteiden tiedot (ecommerce.purchase.products)

Bannerit

Bannereista näytetään tieto, millä listauksilla niitä on näytetty.