Paytrail-maksupalvelun avulla saat verkkokauppaasi käyttöön yleisimpien kotimaisten pankkien verkkomaksuominaisuudet ja mahdollisuuden luottokorttimaksuille.

Lue lisää Paytrail-palvelusta verkkosivuiltamme.

Ominaisuudet

• Yleisimpien pankkien verkkomaksuominaisuudet
  • Luottokorttimaksut
  • Tilisiirtomaksut
  • Maksulinkki, jonka avulla tilaus voidaan maksaa myöhemmin Paytrailin kautta
  • Maksutavan valintasivun ohitus (kassasivulle upotetut Paytrail-maksutavat)
  • Maksujen palauttaminen suoraan verkkokaupan hallinnasta

Kun asiakkaat valitsevat verkkokaupan kassalla Paytrailia käyttävän maksutavan, he saavat näkyviin Paytrailin palveluvalinnan.

Maksupalvelunäkymästä asiakas siirtyy valitsemaansa maksupalveluun, missä hän voi maksaa tilauksensa. Tämän jälkeen asiakas ohjautuu takaisin MyCashflow'hun tilausvahvistussivulle.

Jos asiakas palaa suoraan maksupalvelusta verkkokauppaan, järjestelmä merkitsee maksun heti suoritetuksi. Jos asiakas ei palaa, maksu näkyy avoimena, mutta Paytrail päivittää maksun tilan automaattisesti myöhemmin.

Hinnoittelu

MyCashflow'ssa on saatavilla kaksi Paytrail-hinnoittelupakettia, jotka on suunniteltu erikokoisia kauppoja varten:

• S-paketin kuukausimaksu on pieni, joten se sopii erityisesti uusille ja pienehköille verkkokaupoille.
  • M-paketissa kuukausimaksu on isompi, mutta myyntivolyymin kasvaessa se käy kokonaiskustannuksiltaan edullisemmaksi.

Katso Paytrail-hinnasto MyCashflow'n verkkosivuilta.

Paytrailin tarjoamat maksupalvelut

Verkkokaupan kassalla käytettävissä olevia Paytrailin maksupalveluja voit hallinnoida Paytrailin kauppiaspaneelin sivulla Maksutavat.

Eräillä maksupalveluilla on rajoituksia, jotka koskevat maksujen summia. Jos tilauksen summa ylittää palvelulle asetetun maksurajan, kyseinen palvelu ei näy kassalla lainkaan.

Tarjolla ovat seuraavat maksupalvelut:

• Pankkimaksut: Nordea, Osuuspankki, Danske Bank, Säästöpankki, Oma Säästöpankki, POP Pankki, Aktia, Handelsbanken, Ålandsbanken ja S-Pankki
  • Lasku- ja osamaksupalvelut: Walley, OP Lasku ja Jousto
  • Korttimaksaminen: Visa, Mastercard ja American Express

Luottokorttimaksut on otettava erikseen käyttöön Paytrailin kauppiaspaneelin sivulla Maksutavat. Käyttöönottoon vaaditaan käyttäjätililtä nimenkirjoitusoikeus, ja käyttöönotto kestää 2–3 päivää.

• Mobiilimaksut: MobilePay, Pivo, Siirto ja Apple Pay

Luottokorttimaksujen on oltava aktivoituna, jotta mobiilimaksuja voidaan käyttää verkkokaupassa.

Käyttöönotto

Jos et ole vielä Paytrailin asiakas, aloita rekisteröitymällä palveluun:

1. Mene hallintatyökalun sivulle Asetukset > Maksutavat.
  2. Avaa Paytrailin tilauslomake vasemmalta palstalta.
  3. Täytä tarvittavat tiedot lomakkeelle ja lähetä se.

Paytrail käsittelee tilauksesi ja ilmoittaa, kun maksupalvelu on valmis käyttöön.

Seuraavaksi voit luoda uuden Paytrailia käyttävän maksutavan:

1. Mene hallintatyökalun sivulle Asetukset > Maksutavat.
  2. Paina Lisää maksutapa -painiketta.
  3. Valitse maksupalveluksi Paytrail.
  4. Syötä Paytraililta saamasi tunnukset kenttiin Kauppiasnumero ja Salainen avain.
  5. Paina Jatka-painiketta.
  6. Määritä maksutavan asetukset.
  7. Testaa maksutapa.

Varmistaaksesi, että maksutapa näkyy kassalla ja toimii haluamallasi tavalla, tee testitilauksia eri toimitustavoilla ja eri versioissa.

Lue lisää maksutapojen testaamisesta.

8. Julkaise maksutapa avoimeen käyttöön.

Uusi maksutapa on oletusarvoisesti piilotettuna (tällöin se ei näy verkkokaupan asiakkaille ja on hallintatyökalun Maksutavat-listassa harmaana). Maksutapa julkaistaan aktivoimalla Näytä valituissa kauppaversioissa -asetus maksutapasivun otsikon alla.

Paytrail-maksutapojen asetukset

• Käytä maksutavan valintasivun ohitusta: Upottaa Paytrail-maksupalveluvalikon verkkokaupan kassasivulle ja ohittaa erillisen maksupalvelujen valintasivun.

Lue lisää maksupalvelujen valintasivun ohituksesta.

• Näytä maksupalvelujen logot kassalla: Näyttää kassan maksupalveluvalikossa maksupalvelujen logot.

Käytä maksutavan valintasivun ohitusta -asetuksen on myös oltava valittuna.

• Käytä SVG-logoja: Näyttää maksupalveluvalikon logot SVG-muodossa (oletusarvoisesti käytössä on PNG-muoto).

Molempien edellämainittujen asetuksien on myös oltava valittuna.

SVG on skaalautuva kuvaformaatti, joka pitää kuvat terävinä missä tahansa näyttökoossa.

• Valitse halutut maksujen tyypit: Voit määrittää, minkä tyyppisiä maksuvaihtoehtoja asiakas näkee kassalla:
    • Pankkimaksut
    • Mobiilimaksut
    • Korttimaksut
    • Luotot

Näin voit luoda useita, erityyppisiä Paytrail-maksutapoja, jotka voit järjestää verkkokauppasi hallintatyökalussa.

Jos maksutapa perustuu luottoon tai muuhun maksunlykkäykseen, se on esitettävä verkkokaupassa viimesijaisena maksuvaihtoehtona. Kuluttajansuojalaki määrää maksutapojen esittämisjärjestyksen kolmitasoisen luokittelun mukaan:
    1. maksutavat joihin ei liity luottoa tai maksunlykkäystä
    2. maksutavat joihin voi sisältyä mahdollisuus luottoon tai maksunlykkäykseen
    3. maksutavat jotka vaativat käyttämään luottoa tai maksunlykkäystä.

Lue kuluttajansuojalain määräyksistä lisää MyCashflow'n blogikirjoituksesta.

Maksujen seuranta ja maksutapojen hallinta

Voit hallita palvelun toimintaa ja maksuliikennettä Paytrailin kauppiaspaneelissa (https://merchant.paytrail.com/login).

Kauppiaspaneelissa voit muun muassa

• hallita ja muuttaa verkkokaupassa käytettäviä maksupalveluja
  • tarkastella maksusaldoja sekä tilittämättä olevia maksuja.

Lisäksi saat Paytraililta kahdesti kuukaudessa tilitysraportin.

Maksulinkin käyttäminen

Kaikkiin Paytrail-maksutapahtumiin kuuluu linkki Paytrail-maksusivulle, missä asiakkaat voivat suorittaa maksun. Maksulinkki on hyödyllinen esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

• Korjaavat maksutapahtumat: Jos tilaukseen on lisättävä tuotteita jälkikäteen, voit veloittaa ne luomalla tilaukselle uuden Paytrail-maksun ja lähettämällä maksulinkin asiakkaalle.
  • Asiakkaan puolesta luodut tilaukset: Kun luot asiakkaan puolesta tilauksen hallintatyökalussa, tilauksen maksut on kätevää veloittaa asiakkaalta Paytrail-maksulinkin avulla.

Maksulinkin käyttäminen asiakkaan puolesta luoduilla tilauksilla

Näin saat maksulinkin tilaukselle, jonka olet luonut itse hallintatyökalussa:

1. Luo ensin tilaus haluamallesi asiakastilille.
  2. Kun tilaus on luotu, avaa tilaus hallintatyökalussa ja lisää siihen tarvittavat tuotteet.

Lisättyäsi tuotteet näet sivulla ilmoituksen, jonka kautta voit luoda tilaukselle maksutapahtuman.

3. Paina ilmoituksessa maksutapahtuman luontilinkkiä ja valitse sille Paytrail-maksutapa.

Voit lisätä maksutapahtuman myös painamalla oikean reunan Maksutapahtumat-valikon Luo uusi -painiketta.

4. Lähetä tilausvahvistus Sähköposti-ilmoitukset-kohdasta.

Oletussähköpostiteemojen tilausvahvistusviesteihin maksulinkki sisältyy valmiiksi.

Jos käytössäsi on räätälöity sähköpostiteema, varmista että tilausvahvistusviesti sisältää maksulinkin. Linkki lisätään sähköpostipohjaan käyttämällä Interface-tagia ../interface/tags/transactionpaymentlink.html.

Saat Paytraililla luodulle maksutapahtumalle aina maksulinkin myös tilaussivun oikean reunan Maksutapahtumat-valikosta. Avaa maksun työkaluvalikko ja kopioi maksulinkki kohdasta Linkki maksusivulle.

5. Kun asiakas on suorittanut maksun, käsittele tilaus loppuun.

Jos asiakas palaa suoraan maksupalvelusta verkkokauppaan, järjestelmä merkitsee maksun heti suoritetuksi. Jos asiakas ei palaa, maksu näkyy avoimena, mutta Paytrail päivittää maksun tilan automaattisesti myöhemmin.

Maksujen tilojen tarkastaminen

Jos asiakas on valinnut maksupalvelun, jossa maksua ei suoriteta välittömästi tilauksen yhteydessä (esim. laskutyyppiset maksut), voit tarkastaa avoimen maksun tilan tilaussivun Maksutapahtumat-valikon Tarkasta maksun tila -toiminnon avulla.

Jos maksu on suoritettu, sen tila päivittyy automaattisesti Maksutapahtumat-valikkoon.

Maksujen palauttaminen

Paytrail-palvelun avulla voit palauttaa maksuja suoraan verkkokaupan hallinnasta.

Kun tilaus on maksettu Paytrail-palvelulla, voit palauttaa maksun tilaussivun oikean reunan Maksutapahtumat-valikosta.

Maksutavan valintasivun ohitus

Voit asettaa verkkokauppasi ohittamaan Paytrailin maksutavan valintasivun ja upottamaan Paytrailin maksutapavalinnat kassasivulle. Tällöin kaikki Paytrailin kauppiaspaneelin Maksutavat-sivulla käytettäviksi asetetut maksupalvelut näkyvät omina maksutapoinaan verkkokauppasi kassalla, ja asiakkaiden on helppo hahmottaa ne jo ennen tilauksen vahvistamista.

Apple Pay -palvelua ei ole mahdollista käyttää kassasivulle upotettuna.

Maksutavan valintasivun ohituksen käyttöönottaminen

Kun olet tilannut palvelun, voit ottaa sen käyttöön Paytrailia käyttävän maksutavan asetuksissa valitsemalla Käytä maksutavan valintasivun ohitusta.

Tallenna asetukset, kun olet asettanut maksusivun ohituksen käyttöön ja määrittänyt maksuvaihtoehdot.

Walley-maksujen käsittely

Tässä osiossa käydään läpi Walley-maksupalvelun käyttäminen Paytrail-integraation avulla.

Maksujen aktivointi

Mikäli asiakas on valinnut tilauksen maksutavaksi Walley-osamaksun tai -laskun, maksutapahtuma näkyy aluksi Odottaa aktivointia -tilassa. Asiakkaalle ei lähde tilauksesta laskua ennen maksutapahtuman aktivoimista.

Maksutapahtuma aktivoituu, kun teet jonkin seuraavista toimenpiteistä:

Kun tilauksen maksu on aktivoitu, maksutapahtuma päivittyy automaattisesti tilaan Aktivoitu ja Walley lähettää asiakkaalle laskun tilauksesta.

Kun asiakas suorittaa maksun, maksutapahtuman tilaksi päivittyy Maksettu.

Tarvittaessa voit päivittää maksun tilan manuaalisesti valitsemalla maksutapahtumasta Tarkasta maksun tila.

Maksujen hyvittäminen

Tilauksen summasta ei ole mahdollista tehdä hyvityksiä, mikäli maksun tilana on Odottaa aktivointia. Hyvitys maksusta onnistuu, kun teet jommankumman seuraavista toimenpiteistä:

• aktivoit maksun tilauksen maksutapahtumasta ja sen jälkeen teet maksun palautuksen
  • aktivoit maksun tilauksen maksutapahtumasta, mutta aktivoinnin jälkeen perut maksun ja lähetät asiakkaalle maksulinkin, jossa on uusi summa.

Maksujen peruminen

Tarvittaessa voit peruuttaa Odottaa aktivointia -tilassa olevan maksun valitsemalla Peru varaus maksun työkaluvalikossa tilaussivun oikean reunan Maksutapahtumat-valikossa.

Kun perut maksun, maksun tilaksi vaihtuu Peruttu. Maksua ei tällöin peritä asiakkaalta lainkaan, eikä se näy kirjanpitoraportissa.

Maksun tila muuttuu vain verkkokaupan hallinnassa. Maksujen peruminen Paytrailin Kauppiaspaneelissa MyCashflow'n kautta ei ole mahdollista.

Laskujen sisällön muokkaaminen

Walley-laskujen sisältöä ei ole mahdollista muokata laskun luonnin jälkeen, joten tilaukseen tehtävät muutokset eivät välity laskuille.

Muokataksesi tilauksen sisältöä aktivoi maksu ensin ja hyvitä tarvittaessa asiakkaalle alkuperäisen laskun summa, jos hän on jo maksanut sen. Tämän jälkeen voit muokata tilausta ja luoda uuden Walley-laskun.

Paytrailin tilitysraporttien käyttäminen

MyCashflow-verkkokaupan tilausten sisältämien tuotteiden ALV-tiedot välittyvät Paytrailin tilitysraportteihin. Raportteja kannattaa käyttää verkkokaupan kirjanpidossa yhdessä MyCashflow'n kirjanpitoraportin kanssa.

Miten MyCashflow'n ja Paytrailin raportit eroavat?

MyCashflow'n kirjanpitoraportti sisältää

• myynnin erittelyn
  • arvonlisäverojen erittelyn
  • maksujen erittelyn (kaikki maksupalvelut sekä tiedot alennuksista ja lahjakorteista)
  • erittelyn avoimista tilauksista.

Paytrailin tilitysraportti sisältää vain verokannoittain eritellyn koosteen tilauksen Paytrail-maksujen summista. Se ei sisällä tuotekohtaisia hintoja eikä tietoja mahdollisista alennuksista tai lahjakorttien käytöstä. Sen sijaan Paytrailin raporttiin sisältyvät Paytrailin maksukomissioiden osuudet maksuista, toisin kuin MyCashflow'n raporttiin.

Milloin käytän Paytrailin ja MyCashflow'n raportteja?

Verkkokaupan kirjanpidossa kannattaa käyttää sekä Paytrailin että MyCashflow'n raportteja, mutta eri tarkoituksiin.

• Käytä Paytrailin raportteja vain ilmoittaaksesi kirjanpitäjälle Paytrail-maksujen ja niiden provisioiden osuudet verkkokaupan myynnistä.

Paytrailin raportit sisältävät vain Paytrailillä maksettujen tilausten maksutapahtumat.

• Käytä MyCashflow'n kirjanpitoraporttia esim. yrityksen tilinpäätökseen ja muutoinkin aina kun tarvitset millä tahansa maksupalveluilla maksettujen tilausten tarkat rivitiedot.