Kaikista verkkokaupoista on löydyttävä kaksi lain vaatimaa dokumenttia: toimitusehdot ja tietosuojaseloste. Tässä pikaoppaan luvussa kerrotaan, miten nämä luodaan MyCashflow'ssa ja mistä löydät lisätietoja tekstien laatimiseen. 

Eräs hyvän verkkokaupan tärkeimmistä piirteistä on luotettavuus. Asiakkaan näkökulmasta luotettavuus alkaa siitä, että verkkokaupastasi on saatavilla tarpeeksi tietoa.

Laki vaatii verkkokaupan ylläpitäjää antamaan tietyt tiedot yrityksestään, minkä lisäksi on hyödyllistä kertoa yrityksestäsi ja sen toiminnasta yleensä, jotta asiakkaat saavat verkkokaupastasi selkeän kuvan.

Tietosuojaselosteen laatiminen

MyCashflow'ssa asiakkailla on mahdollisuus luoda käyttäjätili verkkokauppaan, mikä tarkoittaa sitä, että verkkokauppasi kerää ja tallentaa käyttäjien tietoja. Henkilötietojen käsittelystä on laadittava tietosuojaseloste, josta käy ilmi, miten verkkokauppa noudattaa EU:n tietosuoja-asetusta (GDPR).

Tietosuojaselosteen laatiminen kannattaa mieltää myönteiseksi, sillä kaikki asiakkaidesi saataville tuotettu informaatio luo toiminnallesi uskottavuutta, lisää luotettavuutta ja vähentää asiakkaiden epäluuloja verkkokauppaasi kohtaan.

Tietosuojaselosteesta on hyvä käydä ilmi seuraavat asiat:

  • Ilmoita avoimesti ja selkeästi vähintään organisaatiosi nimi, yhteystiedot ja mahdollisen tietosuojavastaavan yhteystiedot ja mitä tietoja organisaatiosi aikoo käsitellä
  • Mihin tarkoitukseen organisaatiosi käsittelee henkilötietoja
  • Henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste
  • Kuinka kauan tietoja säilytetään
  • Mikä toinen organisaatio tai henkilö voi saada tiedot
  • Siirretäänkö henkilötietoja EU:n ulkopuolelle
  • Henkilön tietosuojaoikeudet
  • Oikeus tehdä valitus tietosuojaviranomaiselle
  • Oikeus milloin tahansa peruuttaa suostumus, jos käsittely perustuu suostumukseen
  • Tiedot automaattisesta päätöksenteosta ja käsittelyyn liittyvästä logiikasta.

Lähde: Tietosuoja.fi

Luo myös tietosuojaselosteelle oma sisältösivu. Tietosuojaselosteelle ei ole olemassa standardimallia, mutta Tietosuojavaltuutetun GDPR-sivuilta saat apua tietosuojaselosteen laadintaan.

Voit katsoa mallia tietosuojaselosteeseen myös muista verkkokaupoista.

Tietosuojaseloste kannattaa laatia MyCashflow'ssa sisältösivuna:

  1. Kirjaudu sisään verkkokaupan hallintaan osoitteessa https://KAUPAN-NIMI.mycashflow.fi/flow, jos et vielä ole kirjautunut sisään.

    Käytä sisäänkirjautumiseen sähköpostiosoitetta ja salasanaa, jotka annoit luodessasi kauppaa.

  2. Mene hallintatyökalun sivulle Sisällöt > Sivut ja luo uusi sisältösivu painamalla Lisää sivu -painiketta.
  3. Anna sivulle nimi.
  4. Rastita nimikentän alla Näytä versiossa -kohdan ainoa valinta.
  5. Kirjoita tietosuojaselosteen sisältö.

    Samoin kuin esimerkiksi tuotteet, myös sisältösivut voivat olla piilossa tai näkyvissä vain valituissa kieliversioissa.

    Versioita ei tässä kohdassa esitellä tarkemmin, mutta voit tutustua versioihin käyttöoppaassa.

  6. Tallenna sivu lopuksi.

Kun olet laatinut tietosuojaselosteen oman sivun, mene sivulle Asetukset > Yleiset asetukset, ja valitse laatimasi sivu valikosta Tietosuojaseloste.

Sivu näytetään verkkokaupan asiakaspuolella osoitteessa https://KAUPAN-NIMI.mycashflow.fi/privacy, ja siihen linkitetään kaikilta lomakkeilta, joilla kerätään henkilötietoja (esim. kassan asiakastietolomake ja yhteydenottolomake).

Toimitusehdot

Verkkokaupallasi on oltava julkisesti saatavilla olevat toimitusehdot, jotka asiakas voi lukea ennen kuin tekee tilauksen. Toimitusehdoissa kerrotaan esimerkiksi maksu- ja toimitustavoista ja -kuluista, toimitusajoista, palautusehdoista ja muista myyntiin liittyvistä tekijöistä.

Vuonna 2014 voimaan astuneessa verkkokauppalaissa määritellään, mitä tietoja verkkokaupan on annettava kuluttajille. Osa näistä tiedoista on annettava toimitusehdoissa. Tutustu seuraaviin materiaaleihin, jotta saat selkeän kuvan siitä, mitä tietoja lain mukaan verkkokaupassa on annettava kuluttajille:

Toimitusehtoihin ei kannata suhtautua vain pakollisena pahana, vaan perusteelliset toimitusehdot vaikuttavat yleensä positiivisesti asiakkaan ostokokemukseen: verkkokaupasta syntyy toimitusehtojen pohjalta luotettava ja asiantunteva vaikutelma.

Yksikielisessä verkkokaupassa voit kirjoittaa toimitusehdot hallintatyökalun sivulla Asetukset > Yleiset asetukset olevaan Toimitusehdot-kenttään.

Kenttään on valmiiksi syötetty MyCashflow'n oletustoimitusehdot, joista voit muokata omalle kaupallesi sopivat.

Älä poista tai muuta kaarisulkeissa olevia tageja – esim. {ShopOpened} ja {ContactInformation}. Näiden avulla sisältöön tulostetaan kaupan tietoja. Edellä mainitut tagit tulostavat kaupan avauspäivämäärän ja yhteystiedot.

Oletustoimitusehdoissa kerrotaan Klarnan palveluista. Jos et aio käyttää Klarnaa verkkokaupan maksutapana, poista nämä maininnat ja kirjoita tilalle oman verkkokauppasi maksutapoja kuvaava teksti.

Jos joskus päätät tehdä verkkokaupastasi monikielisen, lue tätä varten lisätietoja käyttöoppaasta.

Palautusehdot

MyCashflow-verkkokaupat sisältävät valmiit palautusehdot, joissa määritellään asiakkaan oikeus palauttaa tuotteita verkkokauppaan.

Palautusehdot näytetään oletusarvoisesti tilausvahvistusviestissä, joka lähetetään asiakkaalle automaattisesti tilauksen tekemisen yhteydessä.

Palautusehdot eivät välttämättä sellaisenaan sovellu verkkokauppasi käyttöön, saatat ehkä haluta määritellä ehdoissa esimerkiksi itsellesi sopivat palautuskustannukset.

Pääset muokkaamaan palautusehtoja sivulla Sisällöt > Sanakirja:

  1. Kirjoita sivun oikeasta yläkulmasta löytyvään hakukenttään return, jolloin saat esiin tekstit joista palautusehdot muodostetaan.
  2. Avaa tekstit muokattavaksi painamalla sisältöä ja tee muutokset teksteihin.
  3. Paina Tallenna-painiketta tekstikenttien alla, kun olet valmis.