Voit estää verkon hakukoneita indeksoimasta valittuja sivuja määrittämällä sivuille noindex-metatiedon tai ylikirjoittamalla MyCashflow'n oletusarvoisen robots.txt-tiedoston.

Jos haluat sulkea hakukoneista pienen määrän sivuja, noindex-metatietojen määrittely on kannattavin ratkaisu. Hyvä esimerkki noindex-metatiedon käytöstä on sisältösivu, jota käytetään yhteydenottolomakkeen kiitossivuna.

Suuremmat sivumäärät on helpompaa sulkea pois hakukoneista robots.txt-tiedoston avulla.

noindex-metatietojen määrittäminen sivuille

noindex-metatietojen lisääminen edellyttää teeman HTML-tiedostojen muokkaamista. Jos sinulla ei ole kokemusta HTML-tiedostojen muokkaamisesta, voit pyytää MyCashflow'n asiakaspalvelua tai teeman suunnittelijaa toteuttamaan muutokset.

noindex-metatietojen lisääminen sivulle pitää sisällään seuraavat vaiheet:

• Vaihtoehtoisen sivupohjan luominen teemaan

Jotta voit käyttää vaihtoehtoisia sivupohjia, tarvitset Web Designer -laajennuksen.

• noindex-metatiedon lisääminen sivupohjan <head>-elementtiin

Voit lisätä noindex-metatietoja mille tahansa verkkokaupan sisällöille. Seuraavissa ohjeissa käytetään esimerkkinä sisältösivuja:

1. Luo kopio sisältösivun sivupohjasta.

Kopioitava sivupohja sijaitsee tiedostossa infopage.html teeman juurihakemistossa.

Jos teemassa ei ole sisältösivun sivupohjaa, voit kopioida tiedoston template.html

2. Liitä kopio teeman sisältösivujen sivupohjakansioon /infopage

Nimeä tiedosto esimerkiksi noindex.html

3. Lisää sivupohjan <head>-elementtiin noindex-komennon merkkaus.

Varmista, että <head>-elementti sijaitsee sivupohjatiedostossa eikä erillisessä helper-tiedostossa (ks. esimerkki alla).

noindex-merkkaus on lihavoitu alla olevassa esimerkissä:

{Doctype}
    <html>
      <head>
        <meta charset="utf-8" />
        <title>{Title}</title>
        <meta name="description" content="{MetaDescription}" />
        <meta name="robots" content="noindex, follow"/>
        {Feed}
        <link rel="canonical" href="{ShopUrl}{CanonicalUrl}" />
        <link rel="shortcut icon" type="image/ico" href="{ThemeUrl}/images/favicon.ico" />
        {Helper(file: 'helpers/styles')}
        {Extensions(for: 'head')}
      </head>
      <body>
        <div class="SiteContent">
          <div class="Container">
            <div class="Grid">
              <div class="Col-3-12 Col-Tablet-12-12">
                <h3>{%AboutUs}</h3>
                {InfoNavigation(
                  before: '<div class="SideNavigation">',
                  after: '</div>'
                )}
              </div>
              <div class="Col-9-12 Col-Tablet-12-12">
                <h2>{PageTitle}</h2>
                {Content}
              </div>
            </div>
          </div>
        </div>
        {Helper(file: 'helpers/footer')}
      </body>
    </html>
  4. Valitse sivupohja käyttöön tarvittavalle sivulle.

Sivupohja valitaan sisältösivun hallintalomakkeen kohdassa Sivupohja.

Seuraavan kerran kun verkon hakukoneet indeksoivat verkkosivustosi, noindex-komento kertoo, että tätä sivua ei sisällytetä hakutuloksiin.

Jos haluat että sivu indeksoidaan joissakin versioissa, lisää näiden versioiden teemoihin vastaava sivupohja, ja muuta siinä noindex-metatagi seuraavaksi:

<meta name="robots" content="index, follow" />

robots.txt-tiedoston ylikirjoittaminen

Jos haluat estää suuren sivumäärän indeksoinnin hakukoneissa, nämä on helpointa määritellä robots.txt-tiedostossa.

robots.txt on tekstitiedosto, jonka hakukonerobotit lukevat indeksoidessaan verkkosivuja hakutuloksia varten. Tiedostossa määritellään boteille tietoja ja rajoituksia sivuston indeksointia koskien.

Kaikki MyCashflow-verkkokaupat sisältävät oletusarvoisen robots.txt-tiedoston, jonka löydät osoitteesta https://www.kaupanosoite.fi/robots.txt

Google ei suosittele robots.txt-tiedoston käyttöä indeksoinnin estämiseen.

Jos robots.txt-tiedostossa poissuljetulle sivulle on linkkejä muilla verkkokaupan sivuilla, sivu voidaan indeksoida estosta huolimatta.

Näin voit ylikirjoittaa MyCashflow'n oletusarvoisen robots.txt-tiedoston:

1. Laadi robots.txt-tiedosto tekstieditorissa.

Alla oleva esimerkki on MyCashflow'n oletusarvoinen robots.txt, johon on lisätty neljä uutta disallow-komentoa.

# Korvaa sitemapin URL-osoite oman verkkokauppasi osoitteella
    Sitemap: http://www.example.com/sitemap.xml
    User-agent: *
    Allow: /
    Allow: /templates/css/
    Allow: /templates/js/
    Allow: /templates/i/
    Disallow: /flow/
    Disallow: /interface/
    Disallow: /cart/
    Disallow: /checkout/
    Disallow: /account/
    Disallow: /templates/
    Disallow: /orderstatus/
    Disallow: /search/
    Disallow: /searchproduct/
    Disallow: /page/2
    Disallow: /category/4
    Disallow: /category/5
    Disallow: /product/8

Kaikki /interface-yhteyspisteen alaiset osoitteet suljetaan oletusarvoisesti pois hakukoneista käyttämällä X-Robots-Tag: noindex -HTTP headeria.

Oletusarvoinen robots.txt-tiedosto sisältää linkin sitemap.xml-tiedostoon, joten hakukoneet indeksoivat sivuston oletusarvoisesti. Voit nopeuttaa Googlen indeksointia lisäämällä tiedoston Search Consoleen (ja muihin vastaaviin työkaluihin).

2. Lisää tiedosto verkkokaupan tiedostohakemiston juureen.

Voit hallita tiedostoja hallintatyökalun sivulla Ulkoasu > Tiedostoselain.

Katso tarvittaessa ohjeet verkkokaupan tiedostojen hallintaan,

Seuraavan kerran kun hakukoneet indeksoivat verkkokauppasi, robots.txt-tiedoston asetukset otetaan voimaan ja halutut sivut suljetaan pois.

Tutustu tarvittaessa Googlen ohjeissa tarkemmin robots.txt-tiedostojen käyttöön.

Versiokohtaiset robots.txt-tiedostot

Jos haluat käyttää eri versioissa eri robots.txt-tiedostoja, luo jokaiselle tarvittavalle versiolle oma robots-VERSIO.txt -tiedosto ja 301-uudelleenohjaukset tiedostoihin.

Jotta voit luoda uudelleenohjauksia verkkokaupassa, tarvitsetUudelleenohjaukset-laajennuksen.

1. Laadi version oma robots.txt-tiedosto tekstieditorissa.
  2. Sijoita tiedosto verkkokaupan tiedostohakemiston juureen.

Nimeä tiedosto esimerkiksi mallilla robots-VERSIO.txt

3. Luo 301-uudelleenohjaus tiedostoon.
    • Lähdeosoite: https://www.example.com/robots-VERSIO.txt

Käytä lähdeosoitteessa version URL-osoitetta.

• Kohdeosoite: /files/robots-VERSIO.txt

Kun hakukonerobotit seuraavan kerran indeksoivat kaupan eri versioita, Uudelleenohjaukset-laajennus ohjaa ne oikeisiin robots.txt-tiedostoihin.